perjantai 1. heinäkuuta 2011

Saga suoritti VEPEn SOVEn
Tämä pikkuneiti, joka vielä pari vuotta sitten tähän aikaan keikisteli pelastusliiveissään opetellen uimaan, suoritti 28.6 vesipelastuksen soveltuvuus kokeen täysillä pisteillä.

Soveltuvuuskoe muodostuu siis seuraavasta (kopioitu Hämeenlinnan seudun vesipelastuskoirat ry:n sivuilta):


ALOKASLUOKKA / SOVELTUVUUSKOE
Koiran on lähdettävä suorittamaan tehtävää 30 sekunnin kuluessa siitä, kun ylituomari on antanut merkin tai pelastettava henkilö on pudonnut veteen. Suoritus katsotaan alkaneeksi, kun koira on ylittänyt maalilinjan tai hypännyt veneestä. Ohjaajia voi olla kaksi (2), jolloin toisen on oltava veneessä ja toisen maissa. Ohjaajalla/ohjaajilla on käytettävissä kuusi (6) käskyä ilman virhepisteitä osasuoritusta kohden. Koiran palkitseminen makupaloin on kielletty veneessä ja lähtö/maalialueella.

1. Uinti 50 m
Koira lähtee veneestä, joka on kiinnitetty 50 m merkkipoijuun. Koiran tulee ylittää maalilinja merkkipaalujen sisältä. Ajanotto alkaa ylituomarin merkistä ja se päättyy, kun koiran säkä ylittää maalilinjan. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia. Jos ohjaajia on vain yksi ja hänen ollessa rannalla, on koiran pysyttävä veneessä ilman kiinnipitämistä.

2. Esineen vienti 30 m
Ennen varsinaisen liikkeen alkua vene ajetaan 30 m poijulle. Koira lähetetään maalilinjan takaa, ylituomarin ilmoittamasta paikasta. Ajanotto alkaa ylituomarin merkistä, jonka jälkeen ohjaaja antaa vientiesineen koiralle. Vientiesine on ohjaajan oma ja sen on oltava ylituomarin hyväksymä. Vientiesinettä ei saa heittää veteen tai maahan, josta koira ottaa sen. Ajanotto pysähtyy, kun veneessä oleva ohjaaja/koetoimitsija saa vientiesineen. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia. Jos ohjaajia on vain yksi, on hänen oltava rannalla.

3. Veneen nouto 30 m
Ennen varsinaisen liikkeen alkua vene ajetaan 30 m poijulle. Koira lähetetään maalilinjan takaa, ylituomarin ilmoittamasta paikasta. Koiran tulee hinata vene rantaan ja ylittää maalilinja merkkipaalujen sisältä. Ajanotto alkaa ylituomarin merkistä ja päättyy, kun koiran säkä ylittää maalilinjan. Veneeseen on kiinnitetty noin kolmen (3) metrin vetoköysi. Veneessä on kaikilla koirilla sama määrä henkilöitä, kuitenkin vähintään kaksi (2). Vetoköysi annetaan koiralle palkintotuomarin merkistä. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia. Jos ohjaajia on vain yksi ja hänen ollessa veneessä, on koiran pysyttäävä paikalla ilman kiinnipitämistä.

4. Hukkuvan pelastaminen 30 m
Koira lähetetään maalilinjan takaa, ylituomarin ilmoittamasta paikasta. Pelastettava henkilö pudottautuu veneestä 30 metrin poijun kohdalla veteen. Venettä ajetaan eteenpäin vielä noin 10 m. Ajanotto alkaa, kun pelastettava henkilö pudottautuu veteen. Pelastettava henkilö loiskuttelee pelästyneesti merkkipoijun linjalla, mutta ei pidä kiinni merkkipoijusta. Pelastettava ei saa kutsua koiraa, eikä käyttää käskysanoja. Koiran on joko tartuttava pelastettavan kädessä olevaan ”kädenjatkeeseen” (dummy tai vastaava) tai pelastettava tarttuu koiran päällä oleviin valjaisiin. Koiran tulee kuljettaa pelastettava rantaan ja ylittää maalilinja merkkipaalujen sisältä. Ajanotto päättyy, kun koiran säkä ylittää maalilinjan. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia. Jos ohjaajia on vain yksi, on hänen oltava rannalla.

Virhepisteet:
- ohje- tai lähtöajan ylittyminen, ei pisteitä
- koira avustetaan veteen koiraan koskematta, -5 p
- yli kuusi käskyä, jokaisesta ylimääräisestä käskystä - 1 p.
- koira jättää esineen/veneen/pelastettavan yli (5) viiden metrin päähän veneestä/maalista, ei pisteitä
- koira jättää esineen/veneen/pelastettavan alle (5) viiden metrin päähän maalista/veneestä, -2 p/metri
- koira sivuuttaa maalilinjan, -1 p/sivuutettu metri
- varaslähdöstä -5 p
- jos koira roikkuu veneen laidalla jo ennen suorituksen alkua, tulkitaan tämä varaslähdöksi
- koira ei tartu veneen vetoköyteen/ pelastettavaan ensimmäisellä yrityksellä, -2 p/uusi yritys
- koira ei luovuta esinettä ensimmäisellä yrityksellä –2 p/uusi yritys
- jos vetoköysi heitetään veteen –5p
- koiran uudelleen lähettäminen -2p

Ansiopisteet: Maksimipisteet 100
90 - 100 pistettä 1. tulos
80 - 89 pistettä 2. tulos
65 - 79 pistettä 3. tulos (hyväksytty)

3 kommenttia:

  1. Onnittelut hienosti suoritetusta vepen sovesta!!!

    VastaaPoista
  2. Onnittelujen arvoinen paikka! Meillä olisi sove tavoitteena ensi kesänä, kunhan vaan päästään käymään riittävästi treenailemassa. Siinä vain on tuo jännitysmomentti mukana, kun saa vain kahdesti yrittää, pitää olla varma onnistumisesta.

    VastaaPoista